Nom científic: Silybum marianum
Nom català: Card marià, Card burral, Card clapat, Card gallofer, Card lleter, Cardassa, Cardot, Carxofa de burro, Escardot gros
Altres noms: Cast: Cardo borriquero, Cardo lechal, Cardo lechero, Cardo mariano; Anglès: Blessed thistle, Milk thistle; Francès: Chardon-marie
Observacions
Les bràctees de la inflorescència (sèpals) estan proveïdes de punxes molt agudes. Degudament eliminades les bràctees espinoses es poden menjar com a carxofetes (carxofes de burro). Malgrat l’absència de lígules se li ha adjudicat més de 6 pètals per pertànyer a la família de les compostes.
Caràcters diferencials
Tipus: Herba
Disposició de les flors: Capítol
Color de la flor: Morat
Tipus de flor: Actinomorfa
Nombre de pètals: més de 6
Calze: Sèpals separats
Disposició de les fulles: Esparsa
Complexitat de la fulla: Simple
Tipus de nerviació: Penninèrvia
Tipus de fruit: Nou o aqueni