Nom científic: Cicerbita alpina
Nom català: Lletuga alpina, lletsó de muntanya
Altres noms: cast.: lechuga de monte / fr.: laiteron des montagnes, laitue des Alpes
Descripció
Herba perenne de 60-150 cm, rizomatosa, generalment unicaule (= un sol tronc), erecta, amb abundants pèls glandulífers.
Tiges de 5-12,5 mm de diàmetre a la base, erectes i ramificades només en la inflorescència. La tija pot arribar a ultrapassar els 2 m d’alçada.
Les fulles basals són molt desenvolupades. Els lòbuls laterals són ovats o lanceolats; el lòbul terminal és triangular, de marge denticulat, amb nervi central pilós pel revers , amb pèls de fins d’un verd brillant pel seu feix, gris blavós pel revers.
Les flors són de color violeta clar, blavós o rosat, agrupades en capítols pedunculats (19-25 flors); bràctees estretament lanceolades, gairebé linears. Floreix de juliol a agost.
És una planta de distribució boreal-alpina que creix en herbassars megafòrbics (=formats per herbes altes i frondoses), de llocs frescos i humits, com fondalades i marges de torrents.
Observacions
És una planta de fulla comestible molt similar al Sonchus oleraceus en el seu aspecte general i en el gust de les fulles. Les flors, però, són de color violeta clar, blavós o rosat en lloc de grogues.
Caràcters diferencials
Tipus: Herba
Disposició de les flors: Capítol
Color de la flor: Blau , Violeta
Tipus de flor: Actinomorfa
Nombre de pètals: més de 6
Calze: Sèpals separats
Disposició de les fulles: Esparsa
Complexitat de la fulla: Perfoliada
Tipus de nerviació: Penninèrvia
Tipus de fruit: Càpsula