Nom científic: Ramonda myconi
Nom català: Orella d'ós, herba peluda, borraina, borratja de roca
Observacions
El nom científic, Ramonda myconi, és degut al naturalista francès, baró de Ramond, que la va observar en la seva ascenció al Mont Perdut el 1808, i myconi és pel metge i botànic Francesc Micó de Vic.
Aquesta planta es considera un fòssil vivent de la vegetació tropical que durant el Terciari, fa més de 20 milions d’anys, ocupava els Pirineus.
Ha estat utilitzada des de finals del segle XV per combatre els refredats, especialment la tos, d’aquí li ve el nom d’herba tossera. Es cullen i es deixen assecar les fulles abans que floreixi; es pren com infusió amb sucre, altrament té un gust amarg.
Caràcters diferencials
Tipus: Herba
Disposició de les flors: Esparses o soltes
Color de la flor: Morat
Tipus de flor: Actinomorfa
Nombre de pètals: 5
Calze: Sèpals separats
Disposició de les fulles: Verticil·lada
Complexitat de la fulla: Simple
Tipus de nerviació: Penninèrvia
Tipus de fruit: Càpsula