684 19 63 14 | ven@vdx.cat Fes-te Soci

Cinema a la Nau “El insulto”

Cinema a la Nau “El insulto”

Fòrum Visual

Nau de Cultura de Valldoreix

06/12/2019

19:00

Descripció

emd-valldoreix

Organitza: Valldoreix Espais Naturals

Col·labora : EMD de Valldoreix

 

El Insulto
Any 2017
Coproducció Líban-França-Bèlgica
Director Ziad Doueiri
Altres pel·lícules : Lila dice, West Beirut, El Atentado
Nominada al Oscar pel·lícula de parla no anglesa el 2017

Què en sabem els europeus del Líban ? ….poca cosa !!!. Els nostres records d’escola dels anys 70 al Líban se’ l coneixia com “La Suïssa del Mediterrani”, però tot això se’n va anar en orris després de les dues guerres que va patir ( La guerra civil del 75 al 90 i la guerra del Líban 2006 (Israel i Hezbollah). Aquest país, amb menys de 5 milions d’habitants, està format ara per una majoria musulmana, faccions cristianes d’un 40%, mig milió d’apàtrides i ara amb dos milions de refugiats sirians.

Com a conseqüència de la Formació de l’Estat d’Israel, incomptables palestins es van quedar sense un país al qual anomenar pàtria. Molts d’ells va buscar acollida al Líban i van ocupar allà camps de refugiats que, amb el temps, s’han tornat permanents i s’han convertit en una massa estigmatitzada per una bona part de la resta de població i en especial per una dreta cristiana impulsada pel ressentiment nacionalista. La societat libanesa és un polvorí, compost per les respectives identitats, que es basa en veure’s els uns i els altres com enemics. En aquesta realitat es basa la pel·lícula de Ziad Doueiri, una crònica de com a conseqüència d’aquest odi ideològic tan irracional, un conflicte personal aparentment senzill, pot arribar a propagar-se i consumir una ciutat sencera i  un país.

El insulto serveix al seu director, ( que va ser primer ajudant de càmera de Quentin Tarantino a Pulp Fiction, Reservoir Dogs i altres), com a excusa per fer un repàs a la història,  que ha convertit al país en lloc inestable i trist.

Pel·lícula tensa, vehement i pertorbadora, que incomoda des del primer moment i amb molta exhibició verbal. No és imparcial ni des del punt de vista  ideològic, ni del de  raça, ni del d’identitat, ni del de religió, però és molt didàctica en quan als referents a esdeveniments bèl·lics i polítics amb referències a la Guerra del Sis Dies de l’any 67 i a Setembre Negre.

Mariàngels Calaf
Josep M Pujols

 

 

Nau de cultura

Nau de cultura, Rambla Mossèn Jacint Verdaguer, Sant Cugat del Vallès, España

View larger map
Aquest lloc web utiliza cookies. Pots veure aquí la política de cookies. Si continues navegant estàs acceptant-la    Veure
Privacidad